«L’emprenedoria en l’era digital no és només una oportunitat, sinó una necessitat per a continuar sent competitius. La capacitat d’adaptar-se, innovar i entendre els nous models de negoci basats en la tecnologia és clau per a qualsevol futur empresari». Este ha sigut el fil conductor amb el qual José Miguel Rosell, CEO de S2 Grup, ha impartit la conferència inaugural del curs Qui pot ser empresari? que comença la seua 26 edició.
Rosell, que durant els pròxims dos anys liderarà la direcció acadèmica d’este curs, ha subratllat que vivim en una societat caracteritzada per la irrupció de les tecnologies, i, en este sentit, ha animat als estudiants a observar i a trobar les seues oportunitats d’emprenedoria.
Sota el títol «Emprendre en l’era digital: economia digital», Rosell ha compartit amb els 47 estudiants que comencen la seua marxa emprenedora la seua visió sobre l’impacte de la transformació digital en els models de negoci i les claus per a desenrotllar empreses innovadores en un entorn altament tecnològic i globalitzat.
«El 70% de la població està connectada. És una revolució imparable». Rosell ha parlat que, en una nova societat en la qual l’economia digital té un pes a nivell nacional del 28%, la tecnologia hem de contemplar-la com un mitjà, no com una fi. Ha explicat que és una ferramenta valuosa per al desenrotllament professional i que tot el que s’ha de muntar entorn a la tecnologia són noves empreses que encara estan per crear.
Seguidament ha pres la paraula la secretària Autonòmica d’Universitats, Esther Gómez, que ha posat en valor el curs i ha convidat a l’alumnat a “aprofitar esta experiència al màxim. En este programa no us ensenyaran coses teòriques sinó conceptes més importants sobre el valor que té la capacitat de treball. Donaran tot el que saben per a transmetre el seu coneixement i us ajudaran a posar cor en tot el que feu”.
En l’acte d’inauguració, celebrat en la seu de ADEIT, s’han donat cita els màxims representants de la universitat i l’empresariat que s’integra en el patronat de la Càtedra, posant en valor el vincle entre el món acadèmic i l’empresarial.
La benvinguda als nous alumnes ha sigut a càrrec del president de la Càtedra de Cultura Empresarial, Carlos Pascual, qui els ha indicat que «este curs us obrirà la llum sobre què és ser empresari i us posarà en contacte personalment amb una sèrie d’empresaris de primer nivell, prestigi i èxit professional».
Pascual va voler destacar la generositat per part dels empresaris que fan classe en el curs de manera desinteressada: «solen comptar les seues dificultats i tot això és molt bon aprenentatge». Valor i noblesa són les característiques que té un emprenedor, segons el president, qui va deixar clar que en triar este camí per a la teua vida laboral has de tindre constància.
Seguidament ha pres la paraula la secretària Autonòmica d’Universitats, Esther Gómez, que ha posat en valor el curs i ha convidat a l’alumnat a «aprofitar esta experiència al màxim. En este programa no us ensenyaran coses teòriques sinó conceptes més importants sobre el valor que té la capacitat de treball. Donaran tot el que saben per a transmetre el seu coneixement i us ajudaran a posar cor en tot el que feu».
Per part seua, la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació de la Universitat de València, Ángeles Solanes, ha donat per inaugurat el programa destacant les principals qualitats de Qui pot ser empresari?: «Este curs té una metodologia que no està només basada en el coneixement, sinó a treballar les soft skills en primera persona amb grans referents. Treballa amb i per a les persones: per a atraure als emprenedors i distingir entre líders i els caps. A més, també ho fa des d’una dimensió internacional, ja que cal pensar en empreses que puguen ser operatives a eixe nivell, una dimensió tecnològica, perquè la digitalització i la innovació són bàsiques per a ser competitius hui dia, i una dimensió sostenible a tots els nivells». A més, ha subratllat que la Universitat de València és líder en matèria de formació d’emprenedoria amb cursos com Qui pot ser empresari? i ha recordat al grup d’estudiants que el comencen que els somnis «no es complixen, es treballen, es barallen i es lluita per ells. Si hi ha esforç darrere, el somni es fa realitat».
Un programa consolidat que continua evolucionant
Enguany, 47 estudiants de 25 titulacions diferents de la Universitat de València participen en Qui pot ser empresari?, un programa que, al llarg de les seues 25 edicions anteriors, ha comptat amb més de 1.000 alumnes i la participació de 180 empresaris i directius.
Des de la seua creació, el programa ha sigut dirigit per reconeguts empresaris com Juan Roig (Mercadona), Íñigo Parra (Stadler Rail), Carlos Bertomeu (Air Nostrum) o Adolfo Utor (Baleària), consolidant-se com un espai de referència per a la formació de futurs líders empresarials.
La 26ª edició del programa es desenrotllarà fins al 5 de maig i inclourà sessions impartides per destacats empresaris i visites a empreses capdavanteres de la Comunitat Valenciana, brindant als participants una formació pràctica i pròxima a la realitat del món empresarial.