Inici / Notícies
NOTíCIES

El teatre en la presó, una forma de mantindre el desig de viure

La participació en activitats teatrals pretén la desmecanització física i intel·lectual dels seus practicants. Aquest és un dels motius pel qual el teatre s’aplica en presons i geriàtrics i, cada vegada més, en empreses. «En un món bombardejat per l’esquizofrènia de les imatges, el joc dramàtic i la recuperació de l’oralitat permet el diàleg assossegat», assenyala Vicente Alfonso, codirector del Màster Propi en Teatre Aplicat de la Universitat de València i professor del departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació d’aquesta institució pública.

«El potencial de curació del teatre en les presons ajuda a mantindre l’esperança, el sentit d’identitat i el desig de viure», conta el director del Màster Propi en Teatre Aplicat

El teatre s’enfoca de forma diferent en cada àmbit. D’una banda, a les presons es preparen textos teatrals, espectacles i tallers de dramatització els objectius de la qual es basen en la diversió, la rehabilitació, la transformació i la psicoteràpia. «El potencial de curació del teatre ajuda a mantindre l’esperança, el sentit d’identitat i el desig de viure», conta Alfonso. En aquest cas, hi ha interns que estan disposats a col·laborar i uns altres que, encara que al principi ho rebutgen, acaben participant a través de xicotetes propostes i aportacions.

Una ajuda per a mantindre els records
D’altra banda, amb persones de la tercera edat, el teatre s’articula de manera diferent. Els participants conten les seues històries de vida i a partir d’elles, es munten dramatitzacions que ajuden a estimular els records i les experiències d’aquestes persones. Tot això es pot interpretar pels mateixos majors o per professionals del món teatral. «La cooperació entre la química mèdica i les accions dramàtiques constitueix l’ingredient perquè els medicaments facen el seu efecte», indica el codirector del curs.

Finalment, el teatre en l’empresa o business theatre també té beneficis, segons afirma el professor Vicente Alfonso. Aquest s’aplica a través de peces teatrals per a la formació contínua del personal i sol aplicar-se o ‘a la mesura’ o ‘a la mesura utilitzant estratègies dramàtiques’. «Aquest tipus de representacions fomenten la motivació i la qualitat de vida, la comunicació, la cultura empresarial, les relacions humanes, les habilitats socials, així com la creativitat i la presa de decisions», comenta Alfonso.

YouTube Preview Image

Més informació: Màster Propi en Teatre Aplicat

Notícia publicada: 08/10/2018