Inici / Notícies
NOTíCIES

Nous mètodes per a la identificació de noves gemmes, ara en el Diploma en Gemmologia

«Ha augmentat notablement el nombre de tractaments d’adulteració de gemmes que poden ser considerats molt fraudulents en el cas que es comercialitzen com si foren naturals d’alta qualitat. A més, han aparegut en el mercat nombroses gemmes menys tradicionals, s’han creat algunes altres per síntesis modernes i s’han introduït gemmes artificials, inexistents en la naturalesa i de gran bellesa», assenyala Luis Ochando, professor del departament de Física de la Universitat de València i codirector del Diploma d’Especialització en Gemmologia. És per això que aquest títol es converteix en el mitjà per a conèixer el nous tractaments de gemmes que han sorgit així com la sofisticació dels mètodes de síntesis d’aquestes.

Els professionals del sector han de conèixer el fonament químic-físic de la propietat que es pretén mesurar, saber utilitzar els instruments i aparells que s’empren per a mesurar-les, així com conèixer el mercat de diamants i de la resta de gemmes

«El joier necessita estar format per a donar una imatge de rigor i confiança i, a més, els nous materials gemmològics utilitzats requereixen de personal amb ampli coneixement tècnic i experiència», assenyala Ochando. Per això, els professionals del sector han de conèixer el fonament químic-físic de la propietat que es pretén mesurar, saber utilitzar els instruments i aparells que s’empren per a mesurar-les, així com conèixer el mercat de diamants i de la resta de gemmes, nocions que ofereix aquest diploma. Així serà com el gemmòleg puga reconèixer, classificar, certificar i valorar qualsevol pedra preciosa. «Durant aquests últims anys el consumidor es documenta abans de comprar pel que demanda gemmes menys conegudes i amb qualitats que solament poden ser determinades per un gemmòleg», compte Ochando.

A través d’aquest títol, l’alumnat realitza al voltant d’un 50% de classes pràctiques amb exemplars tant tallats com a en brut. «Inicialment les pràctiques es realitzen amb el propòsit de familiaritzar-se amb l’ús de les diferents tècniques d’identificació gemológica -les diferents propietats i l’ús dels respectius instruments gemológicos-, per a després realitzar pràctiques de diagnòstic complet», indica Ochando. Els estudiants, després d’analitzar els exemplars, és capaç de detallar les característiques de cada exemplar que analitza: tipus de mineral, la varietat, la seua naturalesa i si hi ha presència d’algun tipus de tractament o adulteració.

A través d’aquest títol, l’alumnat realitza al voltant d’un 50% de classes pràctiques amb exemplars tant tallats com a en brut

Des de la direcció del curs assenyalen que està dirigit a qualsevol professional relacionat amb el sector de la joieria o aficionats a la mineralogia i les gemmes. Fabricants, joiers detallistes, orfebres, engastadores, taxadors de joies, Muntes de Pietat, comercials de diamants i/o gemmes, comercials de joieria, anticuarios, laboratoris gemológicos, taxadors, perits judicials, entre uns altres.

Més informació i inscripció: Diploma d’Especialització en Gemmologia

Notícia publicada: 01/10/2017