Inici / Notícies
NOTíCIES

Els adults espanyols se situen a la cua de l’OCDE en comprensió lectora i matemàtiques

Com influeixen les competències professionals en la trajectòria laboral? Quin nivell de competències té la població adulta espanyola? Quines repercussions té en el teixit productiu? Aquestes qüestions han sigut analitzades en profunditat en ADEIT a la llum dels resultats obtinguts en el Programa per a l’Avaluació Internacional de les Competències de la Població Adulta (PIAAC) en un seminari organitzat per l’Institut Valencià d’Estudis Econòmics (Ivie) i la Fundació BBVA. Durant el seminari es van analitzar les competències de la població espanyola i la seua influència en l’ocupació i la productivitat.

Aquest estudi està impulsat per l’OCDE i es tracta del primer estudi desenvolupat alhora en 24 països, entre ells Espanya, que compara els coneixements, habilitats i destreses de la població adulta.

Els resultats obtinguts no són favorables per a Espanya. La població adulta espanyola se situa a la cua en comprensió lectora i matemàtiques. Els 252 i 256 punts, respectivament, aconseguits per Espanya en aquestes competències se situen molt per darrere de la mitjana dels països participants en l’OCDE. «Els resultats també estan molt relacionats amb els obtinguts en els estudis PISA, centrats en els joves de 15 anys. Els països que van quedar retardats a PISA 2000 també han ocupat en PIAAC els últims llocs”, assenyalava Ismael Sanz, director de l’Institut Nacional d’Avaluació Educativa (*INEE).

Les competències de la població, claus en el desenvolupament del teixit productiu 
Aquests resultats són preocupants si es té en compte que el nivell de competències de la població influeix en les capacitats que pot utilitzar el teixit productiu d’un país. Com apuntava el professor Lorenzo Serrano, investigador del Ivie i professor de la Universitat de València: «L’evidència empírica confirma la importància per al creixement del conjunt de coneixements, habilitats i competències adquirides amb l’educació. Majors nivells de competències comporten major participació en el mercat de treball, accés a majors salaris, menys problemes de desocupació i major productivitat».

Un altre de les dades més significatives és el relatiu a les competències dels empresaris espanyols. Els investigadors de l’estudi apunten que, en general, els emprenedors presenten nivells competencials insuficients per a avaluar els riscos i problemes associats a la seua activitat. Aquestes manques són majors entre els autònoms, i des de l’estudi consideren fonamental millorar la formació dels nous emprenedors i tenir present aquest problema en els programes de promoció de l’autoocupació.

Notícia publicada: 19/12/2013