Inici / Notícies
NOTíCIES

Més de 400.000 empreses no aconsegueixen superar la crisi econòmica a Espanya, segons l’INE

Diploma de Reflotamiento y Supervivencia Empresarial de la Universitat de València gestionado por ADEITMés de 400.000 empreses a Espanya, principalment pimes, no aconsegueixen reflotar la crisi econòmica, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Açò es deu a la intensificació de la crisi econòmica sumat a una forta recaiguda del PIB espanyol aquest any 2013. Així ho explica el director del Diploma d’Especialització Professional Universitari en Reflotament i Supervivència Empresarial, el professor del Departament de Direcció d’Empreses ‘Juan José Renau Piqueras’ de la Universitat de València, Francisco Puig.

Francisco Puig: Les empreses espanyoles han tingut excessiva dependència del finançament aliè i açò posa de manifest una deficiència estructural en les empreses espanyoles: tenen volums de deute als quals no poden plantar cara amb la caixa que generen amb la seua activitat quan aquesta ha empitjorat
El problema, segons precisa, «no és tant quantitatiu, que ho és, amb les seues conseqüències més cruentes amb la destrucció d’ocupació, sinó qualitatiu». En aquest sentit, el director d’aquest diploma de primera edició subratlla que les més de 400.000 empreses que desapareixen ho fan «amb el seu know-how treballat durant molts anys, ja que les companyies que han aconseguit sobreviure fins a l’exercici actual i que han suportat tres anys seguits de crisis ja tenen una trajectòria més consolidada que aquelles que van anar desapareixent a principis de 2009».

Aquest indicador es tradueix en una taxa de fracàs i mortalitat empresarial de les més altes de la Unió Europea. Les raons d’aquest fracàs empresarial, segons explica Puig, són dispars, però els fonaments es basarien en la transformació que està experimentant la pròpia demografia empresarial espanyola. «El 90 per cent de les empreses a Espanya són pimes i el 53 per cent assalariats», precisa el director, i aquests han estat els segments més afectats per la crisi econòmica. Segons matisa, les empreses espanyoles han tingut excessiva dependència del finançament aliè, principalment bancari i açò «posa de manifest una deficiència estructural relativa a alts volums de deute als quals no poden fer front amb la caixa que generen amb la seva activitat».

Objectiu d’un nou diploma: incrementar les taxes de supervivència i reducir les de mortalitat empresarial
El Diploma en Reflotament i Supervivència Empresarial abordarà, des d’una perspectiva teòric-pràctica com explica el seu director, els principals aspectes relacionats amb el declivi i la reestructuració empresarial i s’analitzaran els indicis i símptomes del declivi, les contingències organitzatives claus durant el reflotament, el concurs de creditors o els plans de viabilitat. També s’estudiaran altres aspectes com la miopia estratègica, solucions com les spin-offs o la internacionalització. Per la seua banda, aquest diploma oferirà les eines bàsiques perquè els empresaris puguen anticipar i reformular eficaçment situacions de declivi per a, així, incrementar les taxes de supervivència empresarial.

Aquest diploma de la Universitat de València forma part de l’oferta dels més de 300 cursos de postgrau propi per a aquest curs acadèmic i la preinscripció del qual continua oberta. Aquests cursos, amb una clara vocació cap a l’especialització i la professionalització estan gestionats per la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT).

Més informació:
Diploma d’Especialització Professional Universitari en Reflotament i Supervivència Empresarial

Notícia publicada: 09/12/2013