Inici / Notícies
NOTíCIES

«Cal lluitar contra estereotips: només 0,0075 de denúncies de violència de gènere són falses»

Només el 0,0075 de les denúncies per casos de violència de gènere entre 2009 i 2016 van ser falses, segons dades de la Fiscalia General de l’Estat. «És necessari lluitar contra els estereotips que es denuncia falsament», va subratllar en aquest sentit Miguel Lorente, exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere, que ha sigut un dels ponents del congrés que va reunir la passada setmana al Jardí Botànic a més de 160 professionals de la Justícia.

L’objectiu del congrés, que organitzava la Universitat de València a través de la Fundació ADEIT, fou donar a conèixer un mecanisme de cooperació judicial que permet a les víctimes de violència de gènere mantenir les mesures de protecció de la legislació del seu país quan es trasllada a un altre estat membre. «Aquest instrument representa un gran avanç per a la protecció de les dones víctimes de violència de gènere, ja que els permet compatibilitzar el seu dret a la seguretat personal amb la seua llibertat deambulatòria dins de l’espai europeu», explica la codirectora del Comitè Organitzador del congrés i vicerectora d’Igualtat de la Universitat de València, Elena Martínez.

L’objectiu del congrés fou donar a conèixer un mecanisme de cooperació judicial que permet a les víctimes de violència de gènere mantenir mesures de protecció de la legislació del seu país quan es trasllada a un altre

Un instrument infrautilitzat
Els especialistes lamentaren l’escassa utilització d’aquest instrument de cooperació, que podria beneficiar a moltes de les més de 100.000 dones que compten amb mesures de protecció a Europa. «S’està infrautilitzant aquest instrument. Des de gener de 2015 fins avui, només s’han dictat 26 ordres europees de protecció a dones i el 85% d’elles es van dictar des d’Espanya», va explicar Laura Román, professora de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili, que també va participar com a ponent en el congrés.

Una violència silenciada i sense testimonis
En relació a l’escàs nombre de denúncies de violència de gènere, que oscil·la entre el 20 i 22 per cent, Miguel Lorente va assenyalar que la causa és que la violència de gènere continua sent un problema silenciat i sense testimonis. «Que no s’haja denunciat en el 80 per cent dels casos restants no significa que no haja existit violència», va assegurar. «Urgeix prendre mesures, el temps no passa en dies sinó en morts en matèria de violència de gènere», va concloure Miguel Lorente.

Notícia publicada: 01/03/2019