Inici / Notícies
NOTíCIES

La falta de visualització i de mitjans audiovisuals, a debat en el pròxim congrés de Pilota

«Visualitzar la pilota i que torne a col·locar-se en el lloc en el qual estava». Aquestos són els dos objectius pels quals se celebra un congrés de Pilota que tindrà lloc el pròxim mes d’octubre en la Fundació ADEIT tal com indica Sebastià Giner, coordinador de Pilota Valenciana de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports i un dels coordinadors d’aquest esdeveniment. «Actualment no tenim cap mitjà audiovisual de masses que permeta que aquest esport siga vist per la majoria de la població pel que l’actitud de les diferents administracions hauria de ser la de donar a conèixer la pilota i promocionar-la des de la infància, solament si coneixes una cosa i la practiques des de xicotet arribaràs a valorar-la i voler-la» assenyala.

Aquest congrès, que se celebrarà del 26 al 28 d’octubre, suposa l’inici per a poder dur a terme una tasca seriosa i rigorosa que ajude a aconseguir objectius específics.

La pilota és un esport practicat en tots els racons de la Comunitat Valenciana durant segles ha sigut un element de «cohesió i vertebració». No obstant això, actualment és «mínimament conegut». Els mitjans de comunicació escrits «solen posar alguna notícia diària referent a la pilota però sempre en l’apartat de poliesportiu i no té ni presència central ni ix en portada»; quant a les ràdio generalistes, «no fan notícies sobre ella», solament algunes ràdios municipals realitzen un programa setmanal d’actualitat sobre pilota. «Necessitem un mitjà de comunicació que arribe a la població i tracte des de tots els àmbits aquest esport nacional», denúncia Giner.

El Congrés de Pilota, que se celebrarà del 26 al 28 d’octubre, suposa l’inici per a poder dur a terme una tasca seriosa i rigorosa que ajude a aconseguir objectius específics. Encara que ja hagut dos congressos anteriors sobre pilota, aquests han versat sobre aquest esport a mà, és a dir, sobre les seues varietats que es juguen sense cap implement. Però aquest congrés serà el primer que s’organitza exclusivament sobre la pilota valenciana.

Des de la direcció del congrès expliquen que a partir de setembre hi haurà activitats de pilota en molts pobles i comarques per a fer arribar aquest congrés a tots els racons i «que tots els pobles i comarques formen part». Pobles com Agost, Pedreguer, Massalfassar, Castelló, entre uns altres, realitzaran actes i activitats com a presentacions, xarrades, exposicions, tallers, etc que formaran part del congrés i serviran d’enllaç a les activitats dels dies 26, 27 i 28 d’octubre a València.

Aquest congrés cerca que els assistents facen «una reflexió així com un debat sobre l’estat actual d’aquest esport per a poder trobar i aplicar les solucions adequades», en paraules d’un dels seus coordinadors

Passat i present de la pilota
Així mateix, des de diferents sectors de la pilota creuen que «existeix una necessitat crucial de reformar instal·lacions, ja que amb la desaparició de la televisió valenciana, el percentatge de població que coneix l’esport és baix, perilla la fabricació de pilotes i material esportiu i hi ha moltes comarques en les quals ha desaparegut completament». En paraules de Giner, la pilota valenciana ha patit durant molts anys «desatenció i planificació nul·la» per part de les administracions, no hi ha hagut tampoc ni «modernització ni promoció» pel que aquesta situació, al costat de l’aparició de nous esports ha fet que la pilota «quede relegada en certs pobles i grups socials». Aquest congrés cerca que els assistents facen «una reflexió així com un debat sobre l’estat actual d’aquest esport per a poder trobar i aplicar les solucions adequades».

Més informació i inscripció: Congrés de Pilota

Notícia publicada: 27/07/2017