Inici / Notícies
NOTíCIES

D.Hicks: «Per al nostre cervell no hi ha diferència entre una agressió física i de la dignitat»

S’activa la mateixa part del cervell quan es produeix un dany físic o una lesió que quan es viola la dignitat, segons demostren els últims estudis neurocientífics a través de la imatge de ressonància cerebral. Així ho explica la psicòloga i professora de Hardvard, Donna Hicks, que va participar dimarts passat en el cicle Les conferències d’ADEIT.

A partir de la seua experiència en conflictes bèl·lics, Donna Hicks va centrar la seua ponència en les claus per a entendre i resoldre els conflictes en les organitzacions i empreses. La violació de la dignitat està en la base de tot tipus de conflictes, segons explica l’experta d’Harvard. La conferenciant, que va reconèixer ser «una violadora de la dignitat en recuperació», es va mostrar convençuda que els avanços més apassionants del s.XXI no resideixen en la tecnologia sinó en el coneixement sobre l’ésser humà, sobre el qual –va dir– «encara es desconeixen molts aspectes».

«Patim una crisi de salut pública que té a veure amb la dignitat»

Respecte i dignitat no són sinònims
Respecte i dignitat, encara que en moltes ocasions s’utilitzen indistintament, no són sinònims, segons la conferenciant. «La dignitat és distinta al respecte; el respecte cal guanyar-se’l, la dignitat és inherent al ser humà des del seu mateix naixement», va afirmar. «Patim una crisi de salut pública que té a veure amb la dignitat», va afirmar la psicòloga, qui va lamentar que durant molts anys s’ha ignorat aquesta matèria i, per tant, no s’ha tractat als treballadors com persones valuoses.

L’acceptació, el reconeixement, la inclusió en el grup, la seguretat, la justícia, la independència, la comprensió i el benefici del dubte són alguns dels aspectes que Donna Hicks va destacar per a aconseguir una relació saludable en tots els àmbits de la vida. Per contra, la falta de reconeixement i d’inclusió en el grup són dos dels atacs a la dignitat més freqüents. Però, segons va afirmar la professora d’Harvard, les ferides a la dignitat poden guarir-se. De fet, Donna Hicks va afirmar que una violació de la dignitat ha de cuidar-se com un braç trencat.

El líder, a més de conèixer els elements del seu negoci, ha de tractar a la seua gent amb dignitat, ha de fer sentir a les persones que estan amb ell. A més, va recomanar respectar la dignitat perquè és la millor manera de comprometre a la gent, de guanyar la seua confiança, de fer-los més rendibles i creatius.

Aquesta conferència ha estat organitzada per la Universitat de València, en el marc de la seua participació en els programes científics del Real Col·legi Complutense a Harvard University i el Campus d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS, que finança el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i la Generalitat Valenciana.

Notícia publicada: 8/10/2015.