Inici / Notícies
NOTíCIES

Un seminari analitza les estratègies d’adaptació a la crisi climàtica

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, inauguren el dijous el seminari “Estratègies d’adaptació a la crisi climàtica”, organitzat per Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL), Càtedra Prospect 2030 i el Departament de Geografia.

“El canvi climàtic és el major desafiament al qual ens enfrontem hui dia tant per la seua complexitat i ràpida evolució com per la multitud de factors que incideixen en ell”, explica Olcina.

El seminari, que tindrà lloc al Jardí Botànic de la Universitat de València, està coordinat per Jorge Olcina, catedràtic de geografia de la Universitat d’Alacant i president de l’Associació de Geògrafs Espanyols. “El canvi climàtic és el major desafiament al qual ens enfrontem hui dia tant per la seua complexitat i ràpida evolució com per la multitud de factors que incideixen en ell”, explica Olcina. Molts governs, amb l’objectiu de complir els acords internacionals de París i evitar l’augment de les temperatures més de 1,5 °C, han adoptat acords com el Pacte de les Alcaldies pel Clíma i l’Energia o han subscrit la declaració d’Emergència Climàtica. Després d’aquests compromisos, assegura Olcina, “arriba el moment de passar a l’acció i prendre mesures concretes”. El seminari, afegeix “pretén donar solucions i eines als prenedors de decisions perquè una vegada conegut el diagnòstic, puguen marcar-se una estratègia en el mitjà i llarg termini que permeta mitigar i adaptar-se a l’efecte del canvi climàtic”.

La creació de la Càtedra ProspectCV 2030, afavorida per la Presidència de la Generalitat Valenciana i adscrita al IIDL a la Universitat de València, naix amb el propòsit de “conéixer millor la naturalesa dels processos en curs en determinades àrees temàtiques essencials, disposar del major grau de coneixement possible sobre els efectes d’aquests, saber com s’afronten aquestes conseqüències mitjançant l’anàlisi comparada i el bon coneixement de casos d’èxit, especialment en l’escala regional i local, i posar a la disposició d’actors públics i privats la millor informació contrastada possible”, segons explica el seu director, el professor Joan Romero. També, afegeix, “per a ajudar al fet que puguen acordar-se escenaris desitjables en el mitjà termini. Per a aquest objectiu la Càtedra es proposa també la creació d’una base de dades permanent i dinàmica i un observatori permanent de bones pràctiques centrat en experiències d’èxit en l’escala local i regional”.

L’IIDL és un centre d’investigació i especialització teòrica i pràctica en el camp del desenvolupament local, en el seu sentit més ampli. Està constituït per investigadors de la Universitat Jaume I i de la Universitat de València, experts en les diverses temàtiques contemplades en el concepte de desenvolupament sostenible, marc d’aplicació de les polítiques i estratègies de l’enfocament local del desenvolupament.

Notícia publicada: 1/10/2019