Inici / Notícies
NOTíCIES

La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere organitza unes jornades online sobre educació virtual

La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere, que s’ha posat en marxa aquest octubre arran d’un conveni entre la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, organitza les seues primeres Jornades per a la igualtat de gènere digital. Seran dues taules redones, el dimecres 4 i el dijous 5 de novembre, en les quals es tractaran els diferents nivells de bretxa digital de gènere en totes les etapes de la vida, des de les xiquetes fins a les dones adultes. L’accés i la participació en les sessions és gratuït i prèvia inscripció en l’enllaç https://ir.uv.es/aYhJk9w. El centre d’E-learning de la nostra fundació és l’encarregat del suport online de les sessions, que es retransmetrà en el següent enllaç: https://links.uv.es/8JwSGSe

L’objectiu d’aquest esdeveniment és generar debat sobre bones pràctiques i mesures per a acabar amb la bretxa digital en tots els seus nivells: l’accés, la formació i l’ocupació.
La primera taula redona serà el dimecres 4 de novembre amb el títol Educació digital en igualtat. Participaran Silvia Rueda, directora del Departament d’Informàtica de la Universitat de València, a més de directora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere i coordinadora del projecte Girls4STEM. També María Villarroya, doctora en Enginyeria Electrònica, professora de la Universitat de Saragossa i creadora del projecte “Una enginyera en cada col·le”; i Brega Rierol, sociòloga i investigadora del grup de Gènere i TIC de la Universitat Oberta de Catalunya. Completen la taula Alicia García-Holgado, del Grup d’Investigació GREAL de la Universitat de Salamanca, on colidera la línia “Responsabilitat social i inclusió”; i Natalia Papí, directora de la Càtedra de Bretxa Digital Generacional de la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana. Modera la taula Anabel Forte, de Girls4STEM. Aquesta primera taula redona se centrarà en l’àmbit de les xiquetes i joves, i tractarà els dos primers nivells de bretxa digital: l’accés i la formació.

El dijous, la taula redona Dones i digitalització pararà atenció en l’àmbit de la dona adulta i tractarà els tres nivells de bretxa digital: accés, formació i ocupació. Moderades per Silvia Rueda, participaran Cecilia Castaño, catedràtica d’Economia Aplicada de la Universitat Complutense de Madrid i professora de Gènere i Ocupació en el Màster sobre Estudis de Gènere: Polítiques Públiques i Intervenció Social; i Patricia Horrillo, periodista i activista impulsora de múltiples projectes col·laboratius amb l’objectiu de generar comunitats actives i trencar amb el model tradicional de difusió unidireccional. Completaran la taula María Ángeles Sallé, doctora en Ciències Socials per la Universitat de València i especialista en l’impuls, planificació, gestió integral i avaluació de polítiques i iniciatives de desenvolupament i canvi socioeconòmic i tecnològic a Espanya i Llatinoamèrica; i Josefina Bueno, doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat de Múrcia i experta en estudis de gènere i en les literatures africanes escrites per dones.


Sobre la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere
La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere, allotjada a la Universitat de València, té com a finalitat abordar la bretxa digital existent entre dones i homes. La Càtedra ha nascut d’un projecte més ampli vinculat a l’Observatori de Bretxa Digital, dependent de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Des de l’Observatori es coordina el treball conjunt de diferents universitats per a aconseguir un objectiu comú: reduir la bretxa digital. Per això s’ha creat una xarxa de cinc càtedres vinculades a aquest observatori, una per cadascuna de les universitats públiques valencianes. Per a garantir una societat digital inclusiva basada en la igualtat d’oportunitats, s’ha de garantir també que les TIC estiguen a la disposició de tota la ciutadania. És fonamental analitzar la bretxa digital des de tots els vessants i estudiar les diferents causes socioeconòmiques i possibles solucions.

En aquest sentit, la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere elaborarà un sistema d’indicadors que permetrà identificar la població i les àrees geogràfiques més afectades per la bretxa digital a fi de proveir a l’Observatori d’informació qualitativa i quantitativa al respecte. A més, la càtedra elaborarà publicacions de divulgació del coneixement en matèria de bretxa digital i promourà i participarà en jornades i treballs sobre aquesta matèria en col·laboració amb les administracions públiques o altres organitzacions. Aquestes jornades de gènere digital són la primera acció.

Notícia publicada: 03/11/2020