Inici / Notícies
NOTíCIES

València acull la primera reunió nacional sobre carotenoides organitzada per CaRed

Els carotenoides són els responsables de la gran majoria dels colors grocs, ataronjats o rojos presents en els aliments vegetals, i també dels colors ataronjats de diversos aliments animals. A més, els carotenoides poden exercir un paper com a antioxidants en la protecció de l’organisme pel que tot apunta al fet que la presència en la dieta d’aliments amb continguts elevats de carotenoides té efectes preventius enfront de certes malalties. La recerca d’aquest àmbit de la biotecnologia justifica la realització de la primera ‘Reunió Nacional sobre Carotenoides en Microorganismes, Plantes, Alimentació i Salut’.

Aquest congrés se celebrarà a València els pròxims dies 16 i 17 de novembre d’enguany

Aquest congrés se celebrarà a València els dies 16 i 17 de novembre d’enguany. El seu objectiu és establir una trobada nacional dels especialistes i interessats en els carotenoides, tant dels sectors acadèmics i de recerca, com del món clínic o de la nutrició, així com el sector industrial, empresarial i de la comercialització. «La reunió se celebrarà a València, l’any que ha sigut nominada Capital Mundial de l’Alimentació», assenyalen des de la direcció de l’esdeveniment. Aquesta reunió naix amb la finalitat d’obrir i estendre les activitats de la Xarxa Espanyola de Carotenoides, denominada CaRed, a tots els sectors, i que siga un fòrum per a conèixer les activitats dels diferents grups de recerca nacionals en aquesta temàtica, els últims desenvolupaments i avanços científics, les necessitats del sector industrial i les demandes dels consumidors, alhora que establir contactes i discussions per a potenciar futures col·laboracions i intercanvis.

L’objectiu d’aquest congrés és establir una trobada nacional dels especialistes i interessats en els carotenoides, tant dels sectors acadèmics i de recerca, com del món clínic, de la nutrició, del sector industrial, empresarial i de la comercialització

Entre altres aspectes, el congrés abordarà el resultat de les diferents reaccions d’oxidació que, en tots els casos perden color. Com expliquen des de la direcció del congrés, «la presència de gran nombre de dobles enllaços fa als carotenoides molt sensibles a l’oxidació, especialment en reaccions de fotooxidación amb l’oxigen singlete. També s’oxiden en presència de lipoxigenasas, però no de forma directa, sinó per reacció amb els hidroperóxidos».

CaRed, nascuda el passat any
A primers del passat 2016 es va constituir CaRed, en el marc de les ‘Xarxes d’Excel·lència’ finançades pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (BIO2015-71703-REDT), integrada per 10 grups nacionals que treballen en diferents línies de recerca relacionades amb els carotenoides. Aquest congrés sorgeix a partir dels contactes i col·laboracions que es van iniciar entre investigadors de diversos grups participants en altres iniciatives similars amb l’objectiu de potenciar la integració i la coordinació de la recerca espanyola relacionada amb els carotenoides. En CaRed s’integren grups que en el seu conjunt abasten els principals aspectes de la recerca en carotenoides, des del metabolisme i la seua regulació en plantes i microorganismes, a la producció i manipulació biotecnològica, modificació funcional, metodologies d’anàlisis i purificació, avaluació de la bioaccesibilidad i biodisponibilidad en aliments, i els seus efectes sobre la salut humana.

Més informació i inscripció: Reunió Nacional sobre Carotenoides en Microorganismes, Plantes, Alimentació i Salut

Notícia publicada: 17/07/2017