Inici / Notícies
NOTíCIES

Nou màster de la Universitat, únic a Espanya, analitzarà els tumors cutanis i el seu tractament

Una nova edició d’un màster de la Universitat de València, únic a nivell nacional, analitzarà tant el diagnòstic com el tractament dels tumors cutanis que suposen una alta incidència en la població espanyola. Dels tipus de càncers cutanis diagnosticats a Espanya, el melanoma constitueix entre el 4 i el 10 per cent dels casos, ocupant l’onzè lloc entre els càncers diagnosticats en dones espanyoles. Així ho explica Rafael Botella, cap del servei de Dermatologia de l’Hospital La Fe de València i director del Màster en Dermatologia Oncològica de la Universitat de València que aquest curs acadèmic comença la seua primera edició.

Segons les últimes dades publicades en Estats Units un de cada cinc nord-americans desenvoluparà un carcinoma no melanoma durant la seua vida
Com indica el director del màster, segons les últimes dades publicades en Estats Units un de cada cinc nord-americans desenvoluparà un carcinoma no melanoma durant la seua vida. Si considerem el nostre tipus de pell, com precisa Botella, tal vegada a Espanya la xifra siga una mica inferior, però indubtablement es tracta d’un càncer molt freqüent que pot agreujar-se en els pròxims anys. Les causes que puguen produir-se més casos en el futur són l’allargament progressiu de l’esperança de vida i els hàbits recreatius que inclouen un elevat nombre d’hores d’exposició solar.

Nous fàrmacs per a la lluita contra el càncer cutani
En els últims anys, la biologia molecular ha permès avançar en el coneixement de la etiopatogènia de les neoplàsies cutànies a més de dissenyar i posar en marxa nous fàrmacs que ajuden al diagnòstic precoç dels tumors cutanis. Així ho explica Botella que indica que estem assistint «al naixement d’un nou tipus de medicina basada en la intervenció en les vies de senyalització intra i extracel·lulars que es troben implicades en la inflamació i el càncer». És per això que, en els últims tres anys, s’han desenvolupat fàrmacs que permeten bloquejar aquelles molècules que s’han descobert mutades en els càncers cutanis, segons explica Botella.

Botella aconsella, a més d’exposar-se al sol de forma controlada evitant les hores de màxima intensitat solar i utilitzant sempre protectors solars amb un factor de protecció 30 o superior, acudir al dermatòleg davant l’aparició de canvis en lesions pigmentades o de qualsevol nova lesió en la pell que es considere sospitosa.

Aquest màster, la preinscripció del qual continua oberta, forma part de l’oferta dels més de 300 cursos de postgrau propi de la Universitat de València  per al curs 2012/2013, que tenen una clara vocació cap a l’especialització i la professionalització, i que gestiona la seua Fundació Universitat-Empresa (ADEIT).

Més informació en:
http://postgrado.adeit-uv.es/es/cursos/salud-7/12711550/datos_generales.htm