Inici / Notícies
NOTíCIES

L’experimentació amb animals és «imprescindible» per al desenvolupament de productes segurs

L’experimentació amb animals resulta «imprescindible» amb la finalitat de que en la fase clínica els productes mèdics no tinguen efectes secundaris ni en humans ni en els propis animals, segons explica Inmaculada Noguera, professora de la Universitat de València i codirectora dels cursos d’experimentació amb animals que s’estan desenvolupant durant aquests dies en la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i que han estat organitzats en col·laboració amb ADEIT.

Des de 2005, quan s’aprova el Reial decret 1201/2005, s’estableix com necessària la capacitació i acreditació de les persones per a l’experimentació amb animals vius –explica Noguera– tant per a la seua cura (categoria A) com per al procediment experimental (categoria B) així com per al disseny dels procediments (categoria C).

La Universitat de València, conscient de la importància de l’experimentació amb animals per a l’avanç de la ciència, ha realitzat una inversió molt important en aquest camp

La Universitat organitza, des de l’any 2007, cursos per a les categories B i C. En l’edició d’enguany, un total de 92 persones, principalment biòlegs, mèdics, veterinaris i farmacèutics, estan realitzant aquests cursos que, homologats per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana, capaciten per a treballar en aquest àmbit.

Més formació, major qualitat en la investigació
Els cursos inclouen des d’aspectes relacionats amb la seguretat, manteniment i transport dels animals fins a conceptes relatius als aspectes ètics, legislatius  i normatius. Aquests cursos –segons explica Noguera, que a més és tècnic del Servei Central de Suport a la Investigació Expermiental de la Universitat de València– contribueixen a millorar la qualitat d’experimentació amb animals, ja que s’ofereix una formació prèvia molt necessària i de la qual abans no disposava el personal encarregat de l’experimentació. 

La Universitat de València, conscient de la importància de l’experimentació amb animals per a l’avanç de la ciència, ha realitzat una inversió molt important en aquest camp des de 1991, quan es va posar en marxa el primer animalari. A dia de hui disposa de  quatre animalaris per al desenvolupament d’investigació dins dels seus propis projectes de R+D+i. No obstant això, abans d’experimentar amb animals vius –explica Noguera– es duu a terme una experimentació prèvia amb cultius cel·lulars i altres mètodes alternatius.